top of page
Zoeken
  • alnierynck2

Wat is de 4xT methode?

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2021Wat is de 4xT Methode? De 4xT Methode is een nieuwe behandelmethode gericht op gewrichtsklachten met een effectiever resultaat. Deze methode is ontwikkeld door Fysio Physics [1] . De 4 T’s staan voor: Testen, Triggeren, Tapen en Trainen. Iedere klacht wordt op basis van dit stappenplan behandeld met een passend 4xT protocol. De 4xT Methode combineert nieuwe manuele technieken en nieuwe tape technieken. Deze methode kan naast gewrichtsklachten, ook toegepast worden bij longziekten, revalidatie na kanker en behandeling van littekenweefsel. Hoe werkt de 4xT Methode ? Bij de 4xT Methode wordt iedere lichamelijke klacht holistisch benaderd en volgens een vast stappenplan behandeld. Voordat er behandeld wordt, zal de fysiotherapeut testen welke techniek en/of oefening juist is [2]. Op deze manier zullen de behandelingen altijd effectief zijn en zal er direct resultaat zijn. Bovendien wordt op deze manier de oorzaak snel opgespoord en aangepakt met een blijvend resultaat.


De stappen van de 4xT Methode

Testen: Door middel van sneltesten bekijkt de fysiotherapeut wat de voorkeursrichting van de behandeltechniek en oefening wordt.

Triggeren: Aan de hand van specifieke manuele technieken worden de botstukken, gewrichten, zenuwvezels, organen, bindweefsel en bloedvaten in de juiste richting gepositioneerd.

Tapen: Aan de hand van de sneltest wordt het botstuk en de spier-bindweefsel structuur in de voorkeurs richting ‘’ingestuurd’’ door middel van elastische tape.

Trainen: Op moment dat het lichaam pijnvrij is na de behandeling, wordt er samen met de fysiotherapeut gekeken naar gerichte oefeningen voor een blijvend resultaat.


Wat maakt de 4xT Methode anders?

In de traditionele fysiotherapie wordt er behandeld aan de hand van spieren en botstukken, waarin de spieren, botten en bindweefsel gezien worden als aparte structuren. Tijdens de behandeling worden de spieren gezien als de oorzaak van de lichamelijke klacht en staan dus centraal. De spieren worden beoordeeld op kracht, verkorting, lengte, spanning, pijn(punten) en de samenwerking tussen verschillende spieren.

De 4xT Methode heeft een compleet andere visie en aanpak gebaseerd op de nieuwe anatomie zoals beschreven in Anatomy Trains van Thomas. W. Myers [3,4]. In deze methode staat het bindweefsel centraal en dus niet de spieren. Bindweefsel wordt gezien als het centrale weefsel dat alle gewrichten, botstukken, organen, zenuwen en spieren omringt en verbindt. Op het moment dat er verklevingen plaatsvinden in het bindweefsel verandert de trek -en duwkracht van dit weefsel [4], waardoor er bewegingsbeperking ontstaat, spieren geremd worden en pijn zal ontstaan. Door middel van de 4xT Methode worden de botstukken, gewrichten, bindweefsel en organen getest en behandeld waardoor er direct resultaat plaatsvindt.

Een experimentele studie laat zien dat de 4xT Methode duidelijk positief werkt in tegenstelling tot standaard oefentherapie bij mensen met chronische lage rugpijn. De pijn tijdens bewegen nam duidelijk af, de kwaliteit van leven nam toe en de mobiliteit van de romp nam duidelijk toe [2].


Bronnen:

  1. Noten, K., Orthopedische revalidatie 4xt-methode. College lecturers, in KNGF Accreditatie ID 9673 2012, Fysio Physics: IJsselstein.

  2. van Amstel, R.N., P. Vaes, and S. Malone, The measurable impact of a protocoled multimodal physiotherapeutic intervention on the quality of life in patients with non-specific chronic low back pain. A RCT study. Physical Therapy and Rehabilitation, 2018. 5(1): p. 2.

  3. Myers, T.W., The ‘anatomy trains’. Journal of Bodywork and movement therapies, 1996. 1: p. 91-101.

  4. Myers, T.W., Anatomy trains e-book: myofascial meridians for manual and movement therapists. 2013: Elsevier Health Sciences.

#Fysiotherapie #4xTmethode #behandeling #pijnklachten #directresultaat #myofascialetherapie #pijn

14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page