4xT® methode
Fysiotherapie en personal training volgens de 4xT® Methode.
Wat is de 4xT® Methode?
De 4xT® Methode is een nieuwe behandelmethode gericht op orthopedische gewrichtsklachten met een zeer effectief resultaat. Deze methode is ontwikkeld door Fysio Physics [1] . De 4 T’s staan voor: Testen, Triggeren, Tapen en Trainen. Iedere klacht wordt op basis van dit ‘’algoritme’’ benaderd en behandeld volgens een passend 4xT protocol. Deze nieuwe behandelmethode combineert nieuwe manuele technieken met artro,-myo,-fasciale technieken en tape technieken. Deze methode kan naast orthopedische gewrichtsklachten, ook toegepast worden bij longziekten, revalidatie na kanker en behandeling van littekenweefsel.
Hoe werkt de 4xT® Methode ?
Binnen deze nieuwe behandelmethode wordt iedere lichamelijke klacht volgens algoritmische stappen behandeld. Voordat er behandeld wordt, zal de fysiotherapeut testen welke techniek en/of oefening juist is. Dit gebeurt middels de DAMT-test procedure. Volgens deze procedure wordt de techniek, locatie, richting en intensiteit bepaald voordat de fysiotherapeut de behandeling start [2]. Op deze manier zullen de behandelingen altijd effectief zijn en zal er altijd direct resultaat zijn. Bovendien wordt op deze manier de oorzaak snel opgespoord en aangepakt met een blijvend resultaat.
De stappen van de 4xT® Methode
Testen: Door middel van sneltesten volgens de DAMT-test procedure bekijkt de fysiotherapeut wat de voorkeursrichting van de behandeltechniek en oefening wordt.
Triggeren: Aan de hand van specifieke mobilisatie technieken en artro,-myo,-viscero,-fasciale technieken worden de botstukken, gewrichten, zenuwvezels, organen, bindweefsel en bloedvaten in de juiste richting gepositioneerd.
Tapen: Aan de hand van de DAMT-test procedure wordt het botstuk en de spier-bindweefsel structuur in de voorkeurs richting ‘’ingestuurd’’ middels elastische tape.
Trainen: Op moment dat het lichaam pijnvrij is na de behandeling, wordt er samen met de fysiotherapeut gekeken naar gerichte oefeningen voor een blijvend resultaat.
Bronnen:
-
Noten, K., Orthopedische revalidatie 4xt-methode. College lecturers, in KNGF Accreditatie ID 9673 2012, Fysio Physics: IJsselstein.
-
van Amstel, R.N., P. Vaes, and S. Malone, The measurable impact of a protocoled multimodal physiotherapeutic intervention on the quality of life in patients with non-specific chronic low back pain. A RCT study. Physical Therapy and Rehabilitation, 2018. 5(1): p. 2.
-
Myers, T.W., The ‘anatomy trains’. Journal of Bodywork and movement therapies, 1996. 1: p. 91-101.
-
Myers, T.W., Anatomy trains e-book: myofascial meridians for manual and movement therapists. 2013: Elsevier Health Sciences.
Wat maakt de 4xT® Methode anders?
In de traditionele fysiotherapie wordt er behandeld aan de hand van spieren en botstukken, waarin de spieren, botten en bindweefsel gezien worden als aparte structuren. Tijdens de behandeling worden de spieren gezien als de oorzaak van de lichamelijke klacht en staan dus centraal. De spieren worden beoordeeld op kracht, verkorting, lengte, tonus (= spanning), triggerpoints (= pijnpunten) en de samenwerking tussen verschillende spieren.
De 4xT® Methode heeft een compleet andere visie en aanpak gebaseerd op de nieuwe anatomie zoals beschreven in Anatomy Trains van Thomas. W. Myers [3,4]. In deze methode staat de fascie (bindweefsel) centraal en dus niet de spieren. Fascie wordt gezien als het centrale bindweefsel dat alle gewrichten, botstukken, organen, zenuwen en spieren omringt en verbindt. Op het moment dat er verklevingen plaatsvinden in de fascie verandert de tensegrity (trek-en drukkracht) [4], waardoor er bewegingsbeperking ontstaat, spieren geïnhibeerd (=geremd) worden en pijn zal ontstaan. Door middel van de 4xT Methode worden de botstukken, gewrichten, fascie en organen getest en behandeld waardoor er direct resultaat plaatsvindt.
Een experimentele studie laat zien dat de 4xT® Methode duidelijk positief werkt in tegenstelling tot standaard oefentherapie bij mensen met chronische lage rugpijn. De pijn tijdens bewegen nam duidelijk af, de kwaliteit van leven nam toe en de mobiliteit van de romp nam duidelijk toe [2].