Onze praktijkhond Soof bij fysiotherapie in Middelburg
Al velen van u hebben kennis met haar gemaakt, onze Soof. Maar buiten dat het zo'n schattige krullebol is die kwispelend op je af komt wanneer je binnenloopt, heeft ze eigenlijk nog een functie. Wij zetten haar in wanneer iemand de behandeling eng vindt of wanneer de behandeling pijnlijk is. Soof lijkt het aan te voelen, die komt je dan even troosten, en dat kan veel helpen tijdens een behandeling. Niet alleen bij kinderen, maar ook zeker bij de volwassen bezoeker van onze fysiotherapie praktijk in Middelburg. Ze is een soort hulphond. Officieel niet hoor, Soof is niet getraind voor dit alles, ze is er gewoon gezellig en heel braaf. Volgens internet is ze dan ook een nep-hulphond. Nep omdat ze geen diploma heeft voor hulphond, maar wij merken echt verschil tijdens de behandeling als zij aanwezig is. Dus voor ons is ze zo echt als echt maar zijn kan. We noemen haar daarom onze praktijkhond.
Ze is eigendom van de praktijkeigenaren Stan en Anniek, maar het hele team is dol op haar. En Soof op haar beurt, is dol op het hele St-iek team. Daarom treft u Soof dan weer bij de een in de behandelkamer en dan weer bij de ander aan.
Wat is een hulphond eigenlijk?
Internet vertelt ons dat hulphonden professioneel opgeleide honden zijn die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen.
Verder schrijft internet, Belangrijk: een hulphond mag je nooit aaien als hij aan het werk is. Hierdoor raakt hij afgeleid en kan hij zijn baas minder goed helpen en dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Maar dit geldt niet voor Soof hoor, die mag je gewoon lekker aaien en knuffelen als ze in de praktijk is. En hou je niet zo van honden, geef het dan gerust aan, dan zorgen we dat ze even uit de buurt blijft.
Uit onderzoek is gebleken dat het aaien van een hond zorgt voor een mindere aanmaak van het stresshormoon cortisol terwijl je juist meer van het “gelukshormoon” oxytocine produseert. Daarnaast wordt de aanmaak van endorfine gestimuleerd. Dit verklaard dus waarom de aanwezigheid van een (nep) hulphond kan helpen tijdens een behandeling bij de fysiotherapeut.
Kortom, komt u naar de praktijk en u vindt het fijn om een beetje steun van Soof te ontvangen tijdens de behandeling, geef het gerust aan.
Als u deze weken naar de praktijk komt zult u Soofje missen. Ze is namelijk een paar weken uit logeren. Want Soof is bevallen van minimaal 8 pups, dit wijst de echo uit. Ze logeert nu bij de fokker om de puppies groot te brengen en te verzorgen de eerste zeven weken na de geboorte.
We gaan u natuurlijk op de hoogte houden van de belevenissen van Soof met de pups. Houdt u de website van St-iek en de Facebook pagina in de gaten?
Gebruikte bronnen op internet:
Comments